Palvelua opiskelijoille ja työnantajille

Palvelua opiskelijoille ja työnantajille 

Itä-Suomen Bioerkon lähipäiviä vietettiin Kuopiossa 13.-14.6. Ohjelmassa oli työpajatyöskentelyä, yritysvierailu, asiantuntijaluento, ryhmätöitä ja virkistävä risteily Kallavedellä. 

Itä-Suomen Bioerko-tiimi on järjestänyt kaksi muotoilutyöpajaa, joissa Biotalouden erikoistumiskoulutusta on kehitetty palvelumuotoilun työkaluin. Työpajat järjestettiin yhdessä Paju Consultingin kanssa ja ensimmäisessä muotoilutyöpajassa (6.5.) pohdittiin Biotalouden erikoistumiskoulutuksen kohderyhmää ja sitä, millaisille yrityksille tuotamme koulutuksessa osaajia. Toinen työpaja (13.6.) toteutettiin lähipäivän yhteydessä opiskelijoiden kanssa ja pohdimme mm. Bioerkon palvelupolkua. Muotoilun avulla rakennamme seuraavasta Bioerko-koulutuksesta entistä parempaa ja vaatimaton tavoitteemme on tuottaa maailman paras erikoistumiskoulutus.  

Muotoilutyöpajan jälkeen pääsimme tutustumaan Jätekukon toimintoihin Kuopion Heinälamminrinteellä. Kaatopaikalle menee nykyisin enää murto-osa lajittelukeskukseen tulevasta jätteestä, mutta lajiteltavaa syntyy runsaasti. Tulevaisuuden kiertotalous vaatii vielä paljon kehitettävää, jotta jäte saadaan hyötykäyttöön. Vierailu oli hyvä muistutus siitä, kuinka oleellista onkaan jätteen lajittelu kotitalouksissakin. Tärkeintä on kuitenkin jo lähtökohtaisesti estää jätteen syntyminen.  

Illalla kävimme Saaristokaupungin kanavaristeilyllä Osmo-laivalla. Meidän iloksemme Kuopion matkustajasatamassa oli Puolustusvoimien kesäkiertue ja saimme juuri ennen laivan lähtöä seurata laivan kannelta Midnight Hawks –esittelylentoa ja Hornet-sooloa. Risteilyltä palatessamme satamassa oli meneillään myös ilmaiskonsertti. 

Toisena lähipäivänä palasimme luokkatiloihin ja jatkoimme opiskelua Anna Kårlundin asiatuntijaluennon parissa. Anna työskentelee UEF:ssa Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikössä ja luennon teema oli “Tulevaisuuden ruuat ja ruokavaliot – Ruoka osana biotalouden trendejä”. Keskustelua herätti mm. ruuan brändäyksen merkitys ja vaihtoehtoiset proteiinilähteet. Luennon jälkeen opiskelijat kävivät ryhmissä läpi oppimisportfolioitaan ja kokosivat niistä yhtäläisyyksiä, eroavaisuuksia ja kohokohtia. Päivän päätteeksi käytiin pienryhmissä läpi myös kehittämistehtävien edistymistä. Opiskelijoiden työelämälähtöisiin kehittämistehtäviin on mahdollista tutustua koulutuksen päätösseminaarissa 27.9.2019. Seminaarissa kuullaan lisäksi asiantuntijapuheenvuoroja biotalouden aihepiireistä, tervetuloa kuuntelemaan!  

Toivoimme opiskelijoilta myös palautetta kesäkuun lähipäivästä luovassa muodossa. Heidän piti valita neljästä eri hymiöstä se, joka eniten kuvaa fiilistä lähipäivistä. Lisäksi he saivat kirjoittaa vapaasti palautetta hymiön viereen. Lähipäivien palautteen perusteella voidaan sanoa, että tärkeintä on tarjota monipuolisesti asiantuntijaluentoja, yritysvierailuja, vertaistukea ja verkostoitumista. Tähän pyrimme jatkossakin panostamaan.

Kirjoittanut: Laura Tomppo, projektikoordinaattori, Itä-Suomen yliopisto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Euroopan unioni, Euroopan sosiaalirahasto, logo.
Vipuvoimaa EU:lta -logo.
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus -logo.
Opetus- ja kulttuuriministeriön logo.